El cafè, un món ple d’aromes!

La planta del cafè (Coffea), originària d’Etiòpia, sol fer d’alçada uns 4-7 metres i es caracteritza per tenir unes fulles verdes i persistents, flors blanques i oloroses i fruits vermells dins els quals es troba la llavor del cafè. Pel seu cultiu, es requereixen unes condicions climàtiques específiques que només es compleixen a les zones situades entre el Tròpic de Càncer i el Tròpic de Capricorn: temperatures entre els 15-29ºC, altituds entre els 0-2.000 metres respecte el nivell del mar, i ambients i sòls ombrívols i humits. El temps de vida útil d’aquesta planta és d’aproximadament uns 25 anys. La collita és anual i es du a terme un cop el fruit ha adquirit una tonalitat vermellosa que indica la maduresa òptima del grà de cafè.

Les dues grans varietats de cafè a nivell mundial són: l’aràbiga (Coffea Arabica) i el robusta (Coffea Canephora):

Actualment, la varietat aràbiga es produeix principalment a regions de l’Amèrica llatina, l’Àfrica central i oriental, i a la Índia. El conreu es realitza a terres muntanyoses situades entre els 900-2.000 metres d’altitud amb temperatures que oscilen de 15 a 24ºC. El temps de maduració del grà de cafè va dels 6 als 8 mesos a partir de l’etapa de floració de la planta. Els cafès elaborats mitjançant orígens de varietats aràbigues es caracteritzen pel seu cos subtil i per proporcionar sabors aromàtics i lleugerament àcids.

Pel que fa a la varietat robusta, com el seu nom indica, és una planta resistent que creix en regions humides d’escassa altitud (0-700 metres) de l’Àfrica occidental i el sud-est asiàtic en un rang de temperatures anual comprès entre els 24 i els 29ºC. El temps de maduració dels grans de cafè de varietat robusta és d’uns 11 mesos a partir de la floració. Els cafès elaborats amb orígens d’aquesta varietat contenen cossos més intensos (degut a que el grà conté un major percentatge en cafeïna) i tenen un gust neutre i amarg acompanyat d’una disminució en l’aromacitat.

Dels orígens… ¡a la tassa de Cafès VP!

Consells per a la preparació d’un bon espresso

  • Conservar el cafè en grà en ambients secs i a l’ombra.
  • Quan sigui possible, moldre’l just abans de la seva preparació, o bé, comprar-lo acabat de moldre.
  • Utilitzar 7 grams de cafè mòlt per cada espresso.
  • Escalfar prèviament la tassa de porcellana amb la finalitat de mantenir el cafè més temps calent.
  • Assegurar-se que el flux que cau a la tassa durant l’elaboració de l’espresso no sigui molt intens (punt de molienda gròs), molt feble o gota a gota (punt de molienda bastant fi).
  • Prendre’l acabat de fer.